Fotogaléria - Veľkonočné tradície na Gazdovskom dvore 2. trieda

Veľkonočné tradície na Gazdovskom dvore v Turej Lúke.
Na Gazdovskom dvore sme sa dozvedeli, i vyskúšali, aké tradície nasledovali po Fašiangoch. Dva týždne pred Veľkou nocou dievčatá vyrobili Morenu - Smrtnú pannu, alebo Kiselicu. Bola to Zima. Z drevených prekrížených hranolov jej vytvorili telo, zo slamy jej vytvarovali hlavu a obalili plátnom, obliekli ako dievčinu a so spevom ju vyniesli k rieke. Spievali pieseň:
Morena, Morena, des klúče podela?
V Senici na rínku, tam visá na klinku,
Kiselica, kiselá, štiri roki visela.
Na ten páti otpadla, šeckích chlapcvof obljala.
Pri rieke ju vyzliekli zo šiat, zapálili a hodili do vody, aby ju prúd odniesol preč. Verili, že tým vyženú zimu a môže prísť jar. Po týždni, od utopenia Moreny, dievčatá odrezali halúzku zo stromu a vyzdobili ju pestrofarebnými mašľami a krásnym ručníkom. Volala sa Letečko. Týmto rituálom privolávali jar. Potom sa vybrali aj s Letečkom od domu k domu s koledami. Spievali a vinšovali:
Letečko, letečko, de si tolko bolo,
na studence na vodence, ruki nohi milo.
Butte vi babički veselé,
už vám to letečko neseme.
Dajte nám vajíčko, lebo dve,
šak vám to máličko ubudne.
Dajte nám grajcárek, lebo dva,
šak vám to pánbožko požehná.

A ked nám nedáte, budeme tu státi,
striešku vám trhati, pod nožički stlati,
háj, háj, zelený máj, háj, háj, zelený máj.

Vinšujeme vám ščastja, zdravja
a hojného požehnánja.

Ani chlapci v tomto období nezaháľali. Odrezali z červenej vŕby prútiky a usilovne z nich plietli korbáče. Na Veľkonočný pondelok chodili od domu k domu, aby vyšibali všetky ženy a dievčatá. Šibali ich, aby boli zdravé, vrtké a šikovné. Popri šibaní, odriekali verše:
Šibi ribi, mastné ribi,
kázal kadlec aj kadlečka,
abys dala tri vajíčka.
Jedno biele, druhé čierne
a to tretie zafarbené.
Nakoniec ich pooblievali studenou vodou, aby boli zdravé a krásne.
Keď sme sa dozvedeli o Veľkonočných zvykoch našich predkov, dostali sme vajíčka a vyrábali sme kraslice. Na štvorček gázy sme položili byľku s lístkami a na ňu vajíčko. Gázu sme napevno zaviazali okolo vajíčka. Takto pripravené vajíčka sme dali do hrnca s cibuľovými šupkami a vodou uvariť. Keď boli vajíčka uvarené, gazdiná ich odbalila. Šupky ich zafarbili pri varení nahnedo, len lístky zostali biele. Potom sme maľovali kraslice roztopenými voskovkami s klincom. Tak sme si pripravili výslužku pre šibáčov. Ešte sme si vyfarbili vajíčka na papieri a vybrali sme sa koledovať ku gazdinej. Niesli sme jej Letečko, spievali koledu, ktorú sme sa naučili a Adamko ju vyšibal s korbáčom, ktorý medzi tým uplietol ujo Peter aj s chlapcami. Gazdiná nám poďakovala, dala nám kraslice, ktoré sme si vyrobili a pohostila nás lekvárovým chlebom a čajom, ako je na Gazdovskom dvore zvykom. Rozlúčili sme a a s novými poznatkami sme sa vrátili do MŠ.