Novinka - Fašiangy, Hurbanova 153

                                    Fašiangy

Fašiangy, to je čas karnevalov, zábavy a veselia. Aby aj naše deti spoznali, aké pekné tradície sa spájajú s týmto časom, vyzdobili sme priestory materskej školy rôznymi girlandami, balónmi a inými pestrými ozdobami. Triedami zneli piesne ?Fašiangy Turíce?, ?Karneval?  a iné veselé piesne, pri ktorých sa deti mohli zabávať. Pri ochutnávke koláčov, klobásy, slaninky, chleba s masťou  a cibuľou sa dozvedeli  aké jedlá sa v tomto čase najčastejšie jedli a ponúkali. Šikovné mamičky pripravili rôzne kostýmy, a tak sa naše deti premenili na rôzne rozprávkové bytosti, zvieratká, motýle, kvetinky, ... V triede č. 2 pomohli pri príprave triedneho karnevalu priamou účasťou p. Stískalová a rodina Poláková. Do fašiangovej zábavy sa zapojila celá materská škola, všetci boli veselí, tancovali a spievali. Nezabudli sme ani na občerstvenie. Tety kuchárky nám k obedu pripravili výborné šišky s džemom. Všetko sa však raz končí, tak ako aj Fašiangy, a tak nám zostáva poďakovať sa všetkým, ktorí akokoľvek pomohli a prispeli deťom prežiť veselý fašiangový týždeň.

 

 

Nám je v triede šaškovej,

 

nám je stále dobre v nej.

 

Triedu sme si vyzdobili,

 

na karneval sa tešili.

 

Keď sme sa v pondelok zišli,

 

v maskách deti i pani učiteľky prišli.

 

Celý týždeň fašiangový

 

bol plný tanca, plný vôní.

 

Fašiangový stôl ?plný dobrôt bol.

 

Kocúr, lienka, námorník,

 

tancovali ako nik.

 

Fotečky si pozrite,

 

či nás všetkých spoznáte.

 

Tešíme sa o rok zas

 

na fašiangový čas.

 

FOTO TU tr.č.1

FOTO TU tr.č.2

FOTO TU tr.č.3

FOTO TU tr.č.5

FOTO TU tr.č.6

 

Fašiangy s úsmevom

Mesiac február sa v našej triede niesol v znamení fašiangov. Pre zachovanie a udržiavanie ľudových zvykov a tradícií sme deťom pripravili množstvo aktivít: prezentácie na danú tému- fašiangové sprievody, masky a ich symboly, karneval i pochovávanie basy, výroba masiek a škrabošiek, skladanie šiat pre šaša Jaša, ozdobovanie čiapočiek na svojich portrétoch, dotváranie ornamentmi symbol veselosti a zábavy- basu. Deti sa s radosťou naučili spievať, tancovať, vinšovať a hrať sa rôzne žartovné hry na tému- fašiangy.

 

No najviac sa tešili na očakávaný karneval. Bol to kúzelný deň, keď sa naša trieda premenila na pestrofarebnú miestnosť plnú rozprávkových postavičiek. Všetky deti sa radovali, boli šťastné a veselé. Rodičia si dali záležať na tom, aby svojim ratolestiam pripravili netradičné a nápadité masky, ktoré sa postupne predstavovali svojim kamarátom za sprievodu fašiangových piesní a tancov. Stoly boli plné tradičných dobrôt- šišiek, sladkostí, jednohubiek s klobáskou, ovocia...Celé dopoludnie sa konalo v radostnej atmosfére. Deti sa zabávali, súťažili, tancovali a spievali. Takýto skvelý karneval sa nám podarilo zorganizovať aj vďaka štedrosti našich rodičov ale i starých rodičov- babičke p. Minarechovej za fantastické šišky, p. Ligovej za krásnu výzdobu do triedy, obrusy, sladkosti a jednohubky s klobáskou, p. Zigovej a p. Švrčičovej za sladkosti, p. Sadloňovej a p. Pavlechovej za ovocie.

 

Rozlúčku s fašiangovým obdobím zažili deti pri symbolickom pochovávaní basy. Ukončenie zábav, plesov, karnevalov  mierne vážnou, ale aj  zábavnou formou bolo pre deti nezabudnuteľným zážitkom.

FOTO TU tr.č.4

 



Pridať komentár:

Meno:
E-mail:
Text:

Komentáre k novinke:

... žiadne komentáre ...